Сб. - Нд.: 09:00 до 16:00 067 573 22 00 carptackle2020@gmail.com
Харків, проспект Гагаріна 101
Прокласти маршрутТигровий горіх — успіх на 100%
Тигровий горіх, чуфа (від латинського Cyperus esculentus), а ще земляний мигдаль — назва ефективного натурального прикорму, який любить короп і цінують рибалки. На відміну від кукурудзи або інших зернових, тигровий горіх риба легко перетравлює, немає ризику коропа перегодувати — він знову і знову буде повертатися до місця лову.
По суті, тигровий горіх і не горіх зовсім — це бульби з кореневища одного з різновидів прибережної осоки, яка росте на півдні. Горішок він нагадує за формою, тигра — за смугастим забарвленням, а карпу подобається завдяки високому рівню цукру у складі. У тигрових горіхах:
- 20% жирів
- 20% крохмалю
- 4% білка
- і майже 30% цукру.
Слід зазначити, що в їжу його вживають і люди: олія чуфи схожа за складом на оливкову, підсмажені і розмелені бульби додають у кавовий сурогат, а в Іспанії з них готують орчату — національний прохолодний напій, що виручає іспанців спекотного літа.
Особливості прикорму
Цінність тигрового горіха в його здатності прискорювати вироблення інсуліну і сповільнювати розпад білка. Цукор швидко засвоюється, рівень інсуліну зростає, короп поповнює енергетичні запаси — стає рухливим, починає активніше клювати. До речі, саме через нестачу енергії короп навесні з труднощами перетравлює білкові бойли, а ось тигровий горіх повертає йому радість життя.
Такий прикорм допомагає карпу засвоювати білок. Саме тому тигровий горіх надзвичайно ефективний в тих випадках, коли треба утримувати рибу біля себе, щоб вона і не перенасичувалась, і зберігала інтерес до приманки.
Варити або не варити — ось у чому питання
Ні, справа не в тому, варити тигровий горіх або робити бойл з сирого, а в тому — варити його самостійно чи купувати готовим. Адже з тигрового горіха і консерви готують — розкрив банку і знай нанизуй, і вареним можна купити, і вимоченим — 10-15 хвилин проварив і готово. Але все ж більшість шанувальників карпфішингу вважають за краще готувати приманку власноруч.
- Спочатку горіх замочують — на добу або довше. Чим більше він в воді, тим якісніша ферментація і краще розкриваються його властивості.
- Потім горіх варять — до 40-45 хвилин, знімають з вогню і дають охолонути.
- Згодом готові горіхи насаджують на волосину, додають в спод-мікс (вдале поєднання — чуфа з конопляним насінням) і використовують, як і звичайні бойли.
Який тигровий горіх купувати — вже кимось зварений і законсервований або свіжий, вирішувати вам. Але ясно, що в приготованому самостійно ви будете більш впевнені.